Μαιευτήριο! Τα do’s & dont’s!
Ίσως η πιο ευτυχισμένη μέρα ενός γονέα είναι ο ερχομός στη ζωή του παιδιού του! Και σίγουρα αυτή τη στιγμή, όλοι μας θέλουμε να την μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους! Οι συγγενείς και οι φίλοι μας, έρχονται στο μαιευτήριο για την πρώτη γνωριμία με το μικρό ζουζούνι, αλλά για να δείξουν και την αγάπη τους και την συμπαράστασή τους στην νέα αυτή οικογένεια που μόλις μεγάλωσε!
Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε για αυτήν την επίσκεψη; Ποιο το savoir vivre του μαιευτηρίου;
Πρώτα όμως μια ιστορία: Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν μια πολύ καλή μου φίλη γέννησε το δεύτερο μωράκι της, έναν Μάιο στην Αθήνα. Είχε την ατυχία να την επισκεφτούν κάποιοι φίλοι, οι οποίοι “ταλαιπωρούνταν από ένα ψιλο-κρυωματάκι”, αλλά “εντάξει, δεν είναι τίποτα σημαντικό”. Αποτέλεσμα αυτής της αθώας επίσκεψης είναι να κολλήσει η οικογένεια αυτό το ψιλοκρυωματάκι: η μαμά, ο μπαμπάς και ο μεγαλύτερος γιος. Την επόμενη μέρα που θα γύριζαν στο σπίτι τους, τους δόθηκαν εντολές να απομακρυνθεί το νεογέννητο από τους κρυωμένους και η μαμά να φοράει μάσκα όποτε το παίρνει στην αγκαλιά της.
Αποτέλεσμα ήταν ο μεγαλύτερος γιος να ξεσπιτωθεί (για τα καλά), μετακομίζοντας στη γιαγιά του, μέχρι να γίνει καλά… Το νεογέννητο έβλεπε μια άσπρη θολούρα για μητέρα και οσφριζόταν οινόπνευμα αντί για τη μυρωδιά των γονιών του. Η μετάβαση δεν έγινε ομαλά, όπως καταλαβαίνετε, καθώς ο γιος νόμιζε ότι έχει κάνει κάτι κακό, ότι πλέον “έτσι θα έχουν τα πράματα με τον ερχομό του αδελφού μου”, και ότι “αν γινόταν να επέστρεφαν πίσω τον αδελφό, ώστε να είμαστε πάλι οικογένεια και να βλέπω τη μαμά μου”… Σίγουρα δεν το εύχομαι σε κανέναν…
Από τι προκαλέστηκε αυτή η ανακατωσούρα και η ψυχολογική κυρίως πίεση προς τον μεγαλύτερο γιο και την μαμά; Μια απερισκεψία και μια νοοτροπία “ας βγάλουμε την υποχρέωση”… Δεν συμφωνείτε;
Ας δούμε λοιπόν μαζί, τι θα πρέπει να προσέχουμε ως επισκέπτες σε ενα μαιευτήριο, για να μην προκαλούμε αναστάτωση χωρίς τη θέλησή μας!
-
Μυρωδιές
Το μαιευτήριο δεν είναι πασαρέλα, επομένως αποφεύγουμε δυνατά αρώματα και κολώνιες. Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα που έχουμε μόλις κατεβάσει από την νοτυλάπα και μυρίζουν ναφθαλίνη…
-
Διάρκεια επίσκεψης
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να περάσουμε όλη την ώρα της επίσκεψης στο διάδρομο και τελικά να μην δούμε και το μωρό. Ο λόγος που πάμε είναι για να συμμετέχουμε στη χαρά των φίλων μας! Η διάρκεια της επίσκεψης πρέπει να είναι σύντομη και φυσικά όταν βλέπουμε ότι μαζεύται πολύς κοσμός να αποχωρούμε…
-
Ώρες επισκεπτηρίου
Υπάρχουν για κάποιους λόγους και θα πρέπει να τηρούνται. Μην πηγαίνετε μεσημέρι και μην μένετε μέχρι αργά… Είπαμε 15 λεπτά επίσκεψη αρκούν!
-
Αγκαλιές και φιλιά
Το μωρό που μόλις γεννήθηκε είναι επιρρεπές σε μικρόβια και βακτήρια. Δεν θες να του κολλήσεις κάτι. Για αυτό το λόγο δεν ερχόμαστε σε επαφή ούτε με το μωρό, αλλά ούτε και με τους γονείς. Μην φοβάσαι δεν θα σε παρεξηγήσει, ίσα ίσα που θα το εκτιμήσει καθώς σκέφτηκες ότι όσα κουβαλάς από τον δρόμο δεν θέλεις να περάσουν σε αυτούς…
-
Αγκαλιές και πάλι
Μην ζητάς επιμόνως να πάρεις αγκαλιά το μωρό. Βασικός λόγος είναι αυτό που μόλις προανέφερα. Άλλος ένας λόγος είναι ο πρώτος λόγος που ανέφερα. Δεν πειράζει, θα το πάρεις αγκαλιά όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή και σίγουρα θα το χαρείς παραπάνω!
-
Δώρα
Τα δώρα του μαιευτηρίου, ειδικά όσα πουλάνε στο μαγαζί στο ισόγειο, είναι ως επί τω πλείστον άχρηστα. Το χειρότερο είναι οι ανθοδέσμες με τα λουλούδια, οι οποίες μαραίνονται σε λίγες ώρες, στοιβάζονται έξω από τα δωμάτια λόγω αλλεργιών και τελικά πετιόνται. Προτίμησε μια μικρή γλαστρούλα αν επιμένεις σε λουλούδι. Επίσης, αρκουδάκια, μπαλονάκια και όλα τα υπόλοιπα σίγουρα θα τα έχει πάρει ήδη κάποιος άλλος και δεν θα τους δώσουν καμία σημασία. Βρες κάποιο δώρο που να ξεχωρίζει αλλά να κάνει και τη στιγμή αυτή σημαντική!
-
Εμπειρίες
Καλό θα ήταν να μην αρχίσεις τις προσωπικές ιστορίες και συμβουλές προς τους νέους γονείς. Το τι λειτούργησε σε σένα ή σε μια γνωστή σου δεν βοηθάει, στην παρούσα φάση που έχεις μπροστά σου δυο αγχωμένους γονείς. Επίσης, απέφυγε τις μελοδραματικές και δυσάρεστες ιστορίες.
-
Θηλασμός
Αν κατά την επίσκεψη πετύχεις ώρα θηλασμού, βγες στο διάδρομο. Μην ρωτήσεις να κάτσεις μέσα, μην πεις δεν έχω πρόβλημα εγώ, μην φέρεις σε δύσκολη θέση τη μαμά. Απλά βγες στο διάδρομο. Είναι αυτονόητο νομίζω…
-
Τηλέφωνα
Αν τελικά δεν καταφέρεις να πας στο μαιευτήριο, πάρε τηλέφωνο τη δεύτερη ή τρίτη μέρα που θα έχουν ηρεμήσει “κάπως” τα πράγματα… Αν δεν καταφέρεις να μιλήσεις με τη μαμά δεν πειράζει. Στείλε ένα μήνυμα. Σίγουρα δεν θα σε παρεξηγήσουν, αντιθέτως δεν θα έχουν και το άγχος και την έγνοια στο κεφάλι τους.
-
Ασχοληθείτε λίγο και με τον πατέρα
Σαφώς οι σταρ είναι η μαμά με το μωρό. Αλλά ο πατέρας είναι ο καημένος που εκείνες τις μέρες γίνεται ορχήστρα. Είναι τηλεφωνικό κέντρο, μεταφορέας γλαστρών και δώρων, και πολλά άλλα. Ρωτήστε τον αν χρειάζεται κάτι ή αν θέλει βοήθεια λίγο στο σπίτι. Σίγουρα θα το εκτιμήσει πολύ!
Αυτοί οι κανόνες δεν είναι οι μοναδικοί. Μπορώ να σκεφτώ και άλλους, αλλά πιστεύω ότι είναι από τους πιο βασικούς. Θα πρέπει όλοι να τους έχουμε στο μυαλό μας, πριν ξεκινήσουμε να πάμε στο μαιευτήριο για να ευχηθούμε στους καλούς μας φίλους!
Ελπίζω να έχετε μια καλή μέρα!
Μαριάννα